Upečte si perníčkové muffinky bez cukru

V tomto nelehkém období, kdy mnoho z nás pracuje z domu a mnoho lidí pracovat vůbec nemůže, neboť jim to charakter jejich práce v době zavedených opatření nedovoluje. V období, kdy děti nemohou chodit do školy a vidět se s kamarády, častokrát ani s dalšími členy rodiny, nemohou se věnovat svým zálibám v kroužcích, trávit volný čas na hřištích nebo na koncertech, mnozí z nás přemýšlí, jak jim čas doma co nejvíce zpříjemnit. Chceme vám pomoci udělat své rodině radost něčím chutným, zdravým, zároveň však natolik jednoduchým a rychlým na přípravu, že vás výroba neobere o čas, který chcete věnovat učení s dětmi nebo třeba šití roušek. Naše perníčkové muffinky jsou určeny především pro nejmenší děti od 1 roku, lze jej však trochu upravit i pro menší děti nebo naopak pro ty větší mlsaly. Jejich příprava vám nezabere více než 10 minut, následně je šoupnete do trouby a po půlhodince pečení si můžete pochutnat.

Na 10 ks menších muffin potřebujeme:

(zvolili jsme velikost akorát pro naše nejmenší, pokud chcete pořádné muffiny, uvedené množství postačí na cca 5-6 kousků)

Suroviny:Suroviny

  • 2 zralé banány
  • 1/2 středně velkého jablka
  • 3 kopcovité polévkové lžíce ovesných vloček
  • 1 kopcovitá lžíce pšeničné hladké mouky
  • 1/3 balíčku (bezfosfátového) prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička perníkového koření

Pracovní pomůcky: (ponorný) mixér, struhadlo, středně velká miska, polévková lžíce, forma na muffiny, košíčky na muffiny (nebo máslo k vymazání formy), trouba 🙂

Postup:

  1. Nejprve si rozmixujeme ovesné vločky na hladkou mouku
  2. Do vzniklé mouky z ovesných vloček vmícháme pšeničnou mouku, prášek do pečiva a perníkové koření. Jelikož pečeme pro děti, používáme raději bezfosfátový prášek do pečiva.
  3. Rozmixujeme banány.
  4. Nastrouháme jablko na jemném struhadle.
  5. Připravené suroviny smícháme s vejci.
  6. Vznikne nám řidší hmota, platí, že čím je hmota hustší (více mouky), tím budou výsledné muffiny hutnější, naopak čím je hmota řidší (méně mouky, více ostatních surovin), tím budou jemnější a nadýchanější. Lze změnit poměr ovesné a pšeničné mouky, případně použít pouze jednu. Z ovesné mouky budou muffinky pevnější a tvrdší, naopak z pšeničné budou lehčí a sušší.
  7. Hmotu naplníme do košíčků na muffiny nebo přímo do forem, předem vymazaných máslem (nebo jiným tukem), do každé dvě polévkové lžíce. V horkovzdušné troubě pečeme na 180°C cca 30 minut, je potřeba brát v úvahu zkušenosti s troubou. Zda jsou muffinky dostatečně upečené, vyzkoušíme zapíchnutím špejle až na dno jedné z muffin, pokud na špejli zůstane těsto, je potřeba péct déle, pokud zůstane suchá a čistá, můžeme muffinky vyndat z trouby a nechat vychladnout.
  8. Dobrou chuť!

TIP pro děti mladší než 1 rok: místo celých vajec dejte jenom žloutky, místo perníkového koření použijte mletou skořici

TIP pro větší děti a dospělé: do těsta můžete přidat nasekané ořechy, nasekanou čokoládu nebo upečené muffinky polít rozpuštěnou čokoládou, případně rozvařeným ovocem (jablka a/nebo hrušky, eventuálně švestky + skořice) nebo ozdobit šlehačkou.